Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) bio 200g Bio Planet

Wysyłka w: 3 dni
Cena: 11,90 zł 11.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: Bio Planet
Kod produktu: 397

Opis

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol).

Nasiona chia posiadają właściwości odchudzające

Dzięki ogromnej zawartości błonnika - namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym właśnie długie uczucie sytości, Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów.

Dzięki chia pozbędziesz się stanów zapalnych i ustrzeżesz przed wieloma chorobami. 

Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Nasiona chia zapewniają prawidłową pracę mózgu i serca, mają działanie antyarytmiczne.
Obniżają poziom złego cholesterolu, chronią jelita oraz poprawiają przemianę materii.

Spożywając chia zapewnisz sobie składniki odżywcze najwyższej jakości.

Nasiona Chia wykazują sporą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
 
Jak przygotowywać i spożywać nasiona chia?

Ziarna chia należy moczyć (podobnie jak siemie lniane) wtedy stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.

Można je dodawać do płatków, jogurtu, koktajlu owocowego. Można spożywać na surowo, ale też po namoczeniu gdy powtanie galaretka. ZMielone ziarno mozna używać do zagęszczania zup, ale też do budyniu. Można też dodawać do dżemów, lub samemu stwoarzayć alternatywny dżem z cynamonu, suszonych owoców i czegoś słodzącego.

 

źródło: era-zdrowia.pl

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl