Czy wiesz, że pikle, ogórki kiszone czy kapusta kiszona mogą znacząco wpłynąć na poprawę Twojego zdrowia? Zalety spożywania warzyw kiszonych są niebywale liczne i warto je włączyć do swojej diety. W tym artykule przyjrzymy się szczególnie aspektowi związanemu z wpływem kiszonek na układ odpornościowy.
Jakie są zalety spożywania kiszonek?
Kiszonki są bogactwem żywych mikroorganizmów, które, docierając do przewodu pokarmowego, poprawiają mikroflorę jelitową. Właśnie dzięki temu mają one tak duży wpływ na zdrowie organizmu. Regularne spożywanie kiszonek może poprawić trawienie, wpływa korzystnie na układ krążenia, pomaga walczyć z zaparciami czy nawet poprawia nastrój.
Jak kiszonki wpływają na układ odpornościowy?
Znacząca część naszego układu odpornościowego znajduje się właśnie w przewodzie pokarmowym – to tam twoje ciało pierwsze styka się z zarazkami i bakteriami, które mogą stanowić zagrożenie dla Twojego zdrowia. A teraz uwaga: kiszonki są pełne probiotyków – czyli dobrych bakterii, które wspierają układ odpornościowy, pomagając mu skuteczniej zwalczać szkodliwe mikroorganizmy.
Przykładowe kiszonki dobrze oddziaływujące na układ odpornościowy
Początek jesieni to idealny czas na domowe kiszenie warzyw. Do najpopularniejszych kiszonek, które mają korzystne oddziaływanie na układ odpornościowy, należą:
- Kapusta kiszona: to prawdziwa skarbnica witaminy C, która znana jest z dobrego wpływu na odporność. Poza tym, kapusta kiszona zawiera wiele błonnika, co czyni ją darmowym źródłem probiotyków.
- Ogórki kiszone: są niskokaloryczne, bogate w błonnik i szczególnie polecane osobom, które mają problemy z trawieniem.
- Buraki kiszone: te czerwone warzywa z pewnością pomogą Ci wzmocnić odporność, a ponadto poprawią twoją tężyznę fizyczną.
Pamiętaj, że spożywanie kiszonek to prosty sposób na zdrowsze życie. Jeżeli jeszcze do tej pory nie wprowadziłeś/aś ich do swojego menu, przyszedł najwyższy czas to zmienić.
Artykuł sponsorowany