Nie od dzisiaj wiadomo, że migdały to prawdziwe kopalnie zdrowia. Czy jednak zdawaliście sobie sprawę, jak wyjątkowe właściwości mają płatki migdałowe? Sprawdźmy zatem, co kryje w sobie ta drobna przekąska i jak możemy wykorzystać ją w naszej kuchni.
Kiedy warto sięgnąć po płatki migdałowe?
Możemy śmiało stwierdzić, że odpowiedź na to pytanie brzmi: zawsze! Ze względu na swój delikatny, słodkawy smak, płatki migdałowe to znakomity dodatek do wielu dań i deserów. Warto więc mieć je zawsze pod ręką, gdy nasza kreatywność kulinarne szaleje.
Jakie mikroelementy zawierają płatki migdałowe?
Przede wszystkim są bogatym źródłem białka – nie bez powodu więc migdały zyskały sławę jednego z najlepszych źródeł roślinnego białka. Poza tym, warte odnotowania jest to, że płatki migdałowe zawierają mnóstwo ważnych dla zdrowia mikroelementów, takich jak magnez, potas, żelazo, fosfor oraz witaminy A i E.
Czy płatki migdałowe to dobry wybór dla sportowców i osób na diecie?
Najkrócej można by odpowiedzieć : tak! Ze względu na swoje naturalne, zdrowe składniki odżywcze, dobrze przyswajalne białko i brak zbędnych dodatków, płatki migdałowe są znakomitym wyborem dla osób prowadzących aktywny tryb życia, sportowców, a także dla tych, którzy stawiają na zdrową dietę. Płatki migdałowe to doskonałe urozmaicenie diety, które nie tylko nie przybędzie nam kilogramów, ale wręcz pomoże je zrzucić!
Inspiracje kulinarni z użyciem płatków migdałowych
Możliwości wykorzystania płatków migdałowych są niemal nieograniczone. Możemy dodawać je do swojego porannego musli, jogurtów, sałatek owocowych. Wspaniale smakują także jako składnik ciast i innych deserów. Spróbuj więc eksperymentować i poszukaj swoich ulubionych połączeń.
Artykuł sponsorowany